Nye tal: Flere piger i Sydjylland bliver HPV-vaccineret

Sundhed: Der er sket en stigning i antallet af danske piger, der bliver HPV-vaccineret – og det gælder også i Sydjylland, hvor vaccinationstilslutningen blandt piger født i 2004 er steget fra 14 pct. til 25 pct. i løbet af blot fire måneder. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut, som netop er blevet offentliggjort.

Efter et drastisk fald i tilslutningen til HPV-vaccination i Danmark, ser det nu ud til, at udviklingen er ved at vende. Nye tal fra Statens Serum Institut viser således, at der fra marts til august i år blev givet cirka 4.200 HPV-vaccinationer hver måned sammenlignet med cirka 2.200 vaccinationer månedligt i den samme periode sidste år.

På landsplan er 55 pct. af piger født i 2002 og 32 pct. af piger født i 2003 nu færdigvaccinerede. Samtidig er årgang 2004 ved at komme bedre med, og der er nu 22 pct. færdigvaccinerede piger, hvilket svarer til en stigning på 10 procentpoint på fire måneder. Den nye opgørelse af data, som hentes ind fra praktiserende læger over hele landet, viser desuden, at rigtig mange 12-14 årige piger har fået deres første dosis af HPV-vaccinen i de seneste måneder.

De nye tal vækker glæde i Sundhedsstyrelsen:

– Vi er glade for, at det nu ser ud til at gå i den rigtige retning. Det kunne tyde på, at mange har genvundet deres tillid til børnevaccinationsprogrammet. Og det giver os håb om, at vi kan nå op på, at mindst 90 pct. af alle 12-årige piger siger ja tak til HPV-vaccination, hvilket er vores mål, siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Klar stigning i Sydjylland

Også Sydjylland har bidraget til den positive udvikling. Tallene for landsdelen viser, at 59 pct. af piger født i 2002 og 34 pct. af piger født i 2003 nu er færdigvaccinerede. Hvad angår årgang 2004, har hver fjerde pige (25 pct.) i Sydjylland nu fået sit sidste stik, og dermed er der tale om en stigning på næsten 80 pct. i antallet af færdigvaccinerede i løbet af blot fire måneder.

Sundhedsudvalgsformand Poul-Erik Svendsen (S) glæder sig over fremgangen i Sydjylland:

– Det er dejligt at se, at det går den rigtige vej, men der stadigvæk langt endnu. I Region Syddanmark har vi bl.a. i magasinet ‘Sund i Syd’ sat fokus på HPV og de alvorlige konsekvenser, en HPV-infektion kan have i form af livmoderhalskræft. Det er vigtigt, at vi får gjort opmærksom på, at vi rent faktisk har en vaccine mod denne type kræft, for vaccinationstallene er endnu ikke deroppe, hvor det virkelig batter – og det skal vi have løftet, siger Poul-Erik Svendsen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger bliver HPV-vaccineret, når de fylder 12 år. Vaccinen er gratis for piger, indtil de fylder 18 år.

Giv en kommentar

Vær den første til at kommentere

Giv besked ved
wpDiscuz