Ny lov i høring – Dødeligt syge patienter skal nemmere kunne vælge livet fra

Med en ny politisk aftale sikrer samtlige partier i Folketinget, at alvorligt syge og døende patienter får lov til at bestemme mere over den sidste tid i deres liv. Nu sendes den tilhørende lovgivning i høring.

I sidste uge indgik regeringen og samtlige partier i Folketinget en politisk aftale om flere muligheder for at fravælge bl.a. livsforlængende behandling, som skal respekteres af sundhedspersonalet, og en præcisering af muligheden for smertelindring i den sidste tid.

Flere af disse tiltag kræver lovændring, og et lovforslag er nu sendt i høring.

”Med juridisk bindende behandlingstestamenter, og med ret til at kræve behandling afsluttet skruer vi op for patienternes selvbestemmelse, når det handler om at kunne fravælge en behandling – også når der er tale om en behandling, der holder patienten i live. Vi sætter den enkelte patients selvbestemmelse over det lægefaglige, så de, der er afklarede med at de ikke ønsker at være i livet længere, kan få en værdig og smertefri død, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Patienten bestemmer
Aftalen slår fast, at en patient selv kan bede om at få afbrudt en behandling – også selvom patienten vil dø umiddelbart efter.

Aftalen indebærer ligeledes, at der indføres en behandlingstestamente-ordning, hvor patienter på forhånd kan tage stilling til, at de ikke ønsker livsforlængende behandling i tre specifikke situationer: Hvis man ved, at døden alligevel er nært forestående, hvis man ikke længere vil kunne klare sig selv hverken fysisk og mentalt, eller hvis man kommer i en tilstand, hvor de fysiske konsekvenser af sygdommen eller behandlingen er forbundet med meget stærke smerter.

I den sidste situation, hvor de fysiske konsekvenser er meget alvorlige og lidelsesfulde, er det i dag lægen, der suverænt beslutter, om den livsforlængende behandling skal afbrydes. Men fremover vil det altså være patienten, der bestemmer.

Lægen vil skulle følge patientens ønsker i behandlingstestamentet, for alle tilkendegivelser bliver bindende for sundhedspersoner og dermed egentlige patientrettigheder.

Loven forventes at træde i kraft 1/9 2019.

Giv en kommentar

Vær den første til at kommentere

Giv besked ved
wpDiscuz