Lynet slår ned om sommeren

Natur – Med sommerens ankomst følger også en anden lidt ubehagelig gæst – lynet.

Lynet slår ned

Sommeren er højsæson for lyn og for de skader, som lynet kan medføre. Derfor opfordrer forsikringsselskabet Topdanmark til, at du sikrer dit hus imod lynskader.

Flot ser det ud, men lynets kraft kan desværre føre store skader med sig. Ifølge DMI topper antallet af lynnedslag i juni, juli og august, hvor ca. 76 % af det årlige antal lyn slår ned.

Det er især det elektroniske udstyr, der er udsat, når lynene er over os. Det gamle råd om at frakoble elektronisk udstyr, når der bliver varslet lyn og torden, eller du rejser på ferie, gælder derfor stadig. Stort set alt, som er tilsluttet el-nettet, kan gå i stykker. Typisk er det tv, computer, internet router og dvd-afspiller, der bliver ramt af kortslutning. Og hvis lynet er slået ned meget tæt ved huset, kan der være sket skade på selve ledningsnettet, og så er de hårde hvidevarer måske også ødelagt.


Gode råd når det lyner
*
Tag stikket ud på al elektronik undtagen køleskabe og lignende apparater.
*
Skal du på ferie, så få en nabo til at tjekke om HFI/HPFI-relæet er afbrudt efter et tordenvejr og genaktivere det.
*
Søg ikke ly under træer.
*
Undlad at røre ved større elektrisk ledende genstande, fx hegn, rækværk, vandhaner, varmeapparater eller apparater forbundet til el- og telefonnettet.
*
Hvis du bliver fanget på søen af et tordenvejr, så søg så langt væk fra masten som muligt.
*
Luk døre og vinduer.

Kilde: www.dmi.dk
Foto: Colourbox

Giv en kommentar

Vær den første til at kommentere

Giv besked ved
wpDiscuz