Ingen spor af sprøjtegifte i drikkevandet fra Sønderborg Forsyning

Forbruger: Der har de seneste uger været megen omtale af sprøjtegiften desphenyl-chloridazon, der er blevet fundet i drikkevandet i blandt andet Odense og Esbjerg. Nu er drikkevandet fra Sønderborg Forsynings i alt seks vandværker blevet kontrolleret – og her er ikke fundet spor af sprøjtegiften.

Den 31. august 2017 udsendte Miljøstyrelsen en opfordring til alle landets vandværker om at udtage ekstra vandprøver. Da havde Sønderborg Forsyning imidlertid allerede udtaget vandprøver, og resultaterne viser ingen tegn på desphenyl-chloridazon.

– Vi valgte allerede den 30. august at tage de ekstra vandprøver, så vi var sikre på, at vores drikkevand ikke indeholdt desphenyl-chloridazon. Nu foreligger resultaterne, og der var som ventet ingen grund til bekymring, fortæller projektleder for Sønderborg Forsynings vandværker, Susanne Vesten.

Lovpligtig kontrol

Desphenyl-chloridazon er et nedbrydningsprodukt af chloridazon, som blev anvendt i perioden 1964-1996 til behandling af roer, rødbeder og løg i landbrug og gartnerier. Chloridazon blev udfaset i 1996 og er nu forbudt, men fordi grundvandet i gennemsnit er ca. 50 år gammelt, kan stoffet stadig optræde i grundvandet.

Fremover vil desphenyl-chloridazon være at finde på Miljøstyrelsens lange liste over stoffer, landets vandværker skal teste for. En lovpligtig kontrol, som Sønderborg Forsyning naturligvis lever op til.

– Området udvikler sig konstant, derfor arbejder vi også forebyggende, så vi ikke bliver indhentet af fortidens synder. Kun på den måde sikrer vi rent drikkevand til alle vores kunder, afslutter Susanne Vesten.

Siden Sønderborg Forsyning foretog den første test for sprøjtegifte i drikkevandet i 1990’erne, har man ikke en eneste gang haft én måling, der lå over de tilladte grænseværdier.

Sønderborg Forsyning leverer drikkevand til Sønderborg, Augustenborg, Gråsten, Nordborg og Havnbjerg. De resterende områder i Sønderborg kommune får vand fra private vandværker.

Resultater af vandprøverne udtaget den 30. august fra alle Sønderborg Forsynings vandværker:

Giv en kommentar

Vær den første til at kommentere

Giv besked ved
wpDiscuz