Haver til Maver er født som en succes

Kommunen: På onsdag den 24. maj åbner Sønderjyllands største skolehave. Den ligger i Fiskbæk Naturskole ved Gråsten Landbrugsskole og er skabt i samarbejde mellem skolen og Sønderborg Kommune.

Når skolehaven Haver til Maver i Fiskbæk åbner, er den allerede en kæmpestor succes. Sønderborg Kommune har nemlig tilbudt folkeskolernes 4. og 5. klasser at få en sæson i køkkenhaven og havde håbet på, at 12 klasser meldte sig.

– Men vi blev simpelthen væltet af interesserede lærere og klasser. Vi måtte skynde os at sætte bremserne i, da 20 klasser havde booket en skolehave. Hver klasse skal så grøntsager, passe deres havestykke og lave mad af de grøntsager, de dyrker. Det er et koncept, som i den grad er blevet godt modtaget, fortæller pæd. adm. konsulent i Sønderborg Kommune, Finn Bruncke.

mad salat sundhed kost

Skolerne i Sønderborg Kommune har med kyshånd taget imod tilbuddet om, at 4. klasserne kan få en Haver til Maver-have i Fiskbæk, hvor de selv sår grøntsagerne og til sidst er med til at lave mad og spise dem. Foto: Colourbox

– Jeg synes, det er et fantastisk projekt, som i den grad kombinerer oplevelser i naturen med konkret, fagligt udbytte. Klasserne sår i foråret, mens de går i 4. klasse og følger så deres have, inden de høster i efteråret. Hver klasse tager ud til sin have otte gange, og det glæder mig meget, at det er lykkedes at sikre transport til klasserne, så de kan være med uanset geografi. At skolerne så oven i købet har taget så godt imod tilbuddet – det er bare super, siger formand for børne- og uddannelsesudvalget, Erik Lorenzen.

Når haven officielt åbner onsdag den 24. maj kl. 15.30-17.00, er alle velkommen til at komme og se skolehaven med gulerødder, radiser, rødbeder og bønner, der pibler frem af jorden. Skoleelever, som har været med til at så, er med og kan fortælle om, hvad de arbejder med, lærer og oplever i Haver til Maver. Arrangementet indledes af borgmester Erik Lauritzen, der klippet snoren til haven som tegn på, at den officielt er åben. Åbningsarrangementet byder også på smagsprøver i form af festlige grøntsagsdrinks, nogle endda med bobler.

Fiskbæk Naturskole har, sammen med Gråsten Landbrugsskole, længe ønsket at invitere børn til at få jord under neglene, og det er nu blevet muligt via Sønderborg Kommunes “Handleplan for sundhed og trivsel i Folkeskolen” og med støtte fra Friluftsrådet. Gråsten Landbrugsskole har ansat naturvejleder Helle Bojsen til at drive Haver til Maver.

Det er klasser fra hele kommunen, der luger og kokkererer i skolehaverne. Landbrugsskolen bidrager med arealer, bygninger og en masse arbejde. Også en række frivillige, bl.a. fra ÆldreSagen, har hjulpet til og har fx bygget et hønsehus til de høns, der sammen med får er på vej til at supplere haveprojektet. Også naturskolerne i Sønderborg Kommune er vigtige medspillere i projektet, som har base i House of Health under VidensBy Sønderborg. Sammen med skolehaverne findes desuden et fritidshave-projekt, der drives i samarbejde med 4H.

Giv en kommentar

Vær den første til at kommentere

Giv besked ved
wpDiscuz